Om mig

Jag kan inte tänka mig ett liv utan hundar

Det började nog ganska tidigt, men jag har nog alltid känt att hundar ska tassa runt en hela tiden, annars saknas nåt. Pappa hade uppfödning av vit älghund och vi hade alltid hundar hemma. 

Jag och Truls, familjens första hund
Jag och Truls, familjens första hund
Vit älghund
Vit älghund
Jag och några småttingar
Jag och några småttingar

Berner sennen

Jag drömde nog alltid om att ha en egen hund och läste massor med hundböcker när jag var barn och tonåring. När jag var 25 år köpte jag min första egna hund, en Berner Sennen. Jag hade Berner Sennen i några år och tränade lydnad och appellspår och ställde ut en del. En av mina tre tikar fick två valpkullar. Tyvärr avled min avelstik alldeles för ung, då hon några månader efter sin andra valpkull avled i cancer. Jag hade kontakt med flera valpköpare i många år och en av hanvalparna gick vidare i avel, så det finns fortfarande spår i stamtavlor efter Jonna (Swissmade Exit).

Året är 1989 och jag har valt min allra första egna hund, Zackie (Swissmade Ålga)
Året är 1989 och jag har valt min allra första egna hund, Zackie (Swissmade Ålga)
Jonna (Swissmade Exit)
Jonna (Swissmade Exit)
Ett härligt gäng - A-kullen!
Ett härligt gäng - A-kullen!

Golden retriever och Springer spaniel

När jag senare skulle hitta en ny ras, tänkte jag mycket på hälsa och mentalitet och jag ville ha en ras som var mindre. Valet blev Golden retriever och senare Springer spaniel, båda trevliga raser.

Under den här perioden när våra barn växte upp hade jag inga tankar på uppfödning. Jag hade fullt upp med utbildning, jobb, barn, familj och hundar iallafall. Våra barn har förstås också fått stor hundvana eftersom de alltid haft hundar omkring sig. Nu när alla våra barn är vuxna är de involverade i hundlivet på olika sätt t.ex. som hundvakt eller följeslagare på hundutställning men också som en stor hjälp när vi har valpar i huset.

Irish Softcoated Wheaten terrier

När Ellen, vår springer spaniel, inte längre var med oss började jag leta ny ras igen.

Nu letade jag efter en medelstor frisk och sunt byggd ras, lättlärd med lagom mycket energi som dessutom har vacker päls men inte fäller hår.

Valet blev förstås en wheaten. 

Det är nu elva år sen Vera (Cameron Rock Me Wild) flyttade in hos oss. Jag har lärt mig mycket om rasen på de här åren och kan nu inte tänka mig en annan ras. Jag vet också att alla hundar är individer oavsett ras och genom olika individers olikheter lär man sig mycket.

Jag har gått SKK:s uppfödarutbildning och SWTK:s genetikkurs. Jag har också läst SKK:s kurs om hundens beteende. Jag brukar delta på SWTK:s uppfödarmöten och diskuterar förstås med andra uppfödare. Jag försöker hålla mig uppdaterad i avels- och uppfödarfrågor genom SKK:s webbseminarier och utbildningar. 

Jag roar mig på en massa olika sätt tillsammans med hundarna, t.ex. rallylydnad, agility och utställning för att inte tala om alla härliga promenader vi får. 

Rollingwave

Kennelnamnet godkändes 2017. Inspiration till namnet är främst Vera, Cameron Rock Me Wild, som  älskar att simma i "böljande vågor" och har en härlig rastypisk päls med "böljande vågor". 

Svenska Wheaten Terrier klubben (SWTK)

Jag har varit aktiv i styrelsen för SWTK region nord mellan 2018-2022, varav de sista fyra åren som sekreterare.

Jag jobbar fortsatt för klubben, men nu med SWTK:s tidning, Wheatenbladet. Vi är en redaktionsgrupp på tre personer. En del skriver vi själva, men framförallt fylls våra inkorgar fyra gånger per år av medlemmars olika bidrag till tidningen. Ett roligt redaktionsarbete som också gör att man håller sig uppdaterad om rasklubbens arbete.